Aangenaam kennis te maken

Sociale drempel
Dat moment dat er gezegd wordt “nu mogen jullie allemaal opstaan en gaan we iets actiefs doen”. Even gaat er door me heen “he gatsie, ik zit net zo lekker op mijn stoel en heb geen zin om sociaal te doen”. Hoewel ik het bedenken van ontmoetingsvormen hartstikke leuk vind, ervaar ik net als velen een kleine drempel als het gaat over (verplicht) contact maken met anderen. Maar, eenmaal over deze sociale drempel, is de wereld zo veel leuker.

Aangenaam kennis te maken
September is een maand vol nieuwe ontmoetingen. Studeren in een nieuwe stad, deelnemen aan een nieuwe cursus, werken in een nieuw team. Misschien organiseer jij binnenkort wel een bijeenkomst waarin je een nieuwe groep mensen kennis met elkaar wil laten maken. Maar hoe geef je daar nou handen en voeten aan? Een goed kennismakingsspel kan wonderen doen. 

Een kennismakingsspel kies je op basis van verschillende factoren. Hoe groot is de groep, kennen de deelnemers elkaar al een beetje of nog helemaal niet, met wat voor soort mensen en bijeenkomst heb je te maken, hoeveel tijd heb je en in wat voor setting speelt de kennismaking zich af?

GRATIS BRAINSTORMSESSIE VAN EEN HALF UUR
Organiseer jij binnenkort een bijeenkomst, maar heb je nog geen idee over wat je kan inzetten om de deelnemers kennis met elkaar te laten maken? Mail me (anne@blikenblooz.nl) om een (bel)afspraak te maken voor een gratis brainstormsessie van een half uur.

Om je vast te inspireren heb ik twee kennismakingsspellen uitgewerkt.
Deze blog zal regelmatig aangevuld worden met nieuwe kennismakingsspellen.

Kennismakingsspel 1) IK DENK, IK HOOP, IK KAN,…

Doel: Op een speelse manier elkaar persoonlijker leren kennen
Aantal personen: 4 - 20
Benodigdheden: Zelf te maken speelkaarten en pennen

De voorbereiding:
1) Maak speelkaarten met 4 vakjes.
Zet in ieder vakje één van de volgende beginzinnen;
IK DENK,… / IK HOOP,… / IK KAN,… / IK GELOOF,… / IK BEN,… / IK WIL,… / IK HEB,… / IK WEET,... / IK DROOM,…

Je kan voor iedere deelnemer dezelfde kaart maken, maar je kan ook variëren per kaart.
Hou ruimte over achter de beginzin, zodat de deelnemers de zin af kunnen maken.

Het spel:
1) Geef iedere deelnemer een speelkaart en een pen. 
Vraag ze de beginzin af te maken met één zin.
Het gaat om het eerste wat in ze opkomt.
Bijvoorbeeld: IK WIL heel goed piano kunnen spelen
Het is aan de deelnemer zelf hoe persoonlijk hij of zij de informatie wil maken. 
2) Is de groep groot, maak dan subgroepjes van 6 a 10 deelnemers, afhankelijk van de tijd die je hebt. 
3) Verzamel per groep de ingevulde speelkaarten.
4) Vraag de deelnemers in een cirkel te gaan staan en geef het stapeltje speelkaarten aan een van de deelnemers.
5) Laat deze deelnemer een van de speelkaarten voorlezen en raden bij wie de kaart hoort.
Vraag eventueel waarom de deelnemer dit denkt.
Fout geraden? Vraag de persoon van wie de speelkaart wel is, zich bekend te maken en eventueel nog wat aanvullende informatie te geven over hetgeen hij/zij ingevuld heeft. 
6) De persoon van wie de speelkaart is, gaat vervolgens verder met het trekken van een nieuwe speelkaart. 

Kennismakingsspel 2) De leukste, de lekkerste

Doel: Op een speelse manier elkaar persoonlijker leren kennen
Aantal personen: 8 - 20

De voorbereiding:
Maak een lijstje met 10 a 15 vragen die beginnen met “wie in deze groep” + heeft/kan/is etc. + de meeste / het langste / de snelste / het meest vaak/ het beste / de lekkerste, etc. ?
De vragen kunnen gerelateerd zijn aan wat voor groep je voor je hebt en zo serieus of grappig zijn als je zelf wil.

Bijvoorbeeld:
Wie in deze groep;
1) kan het snelste een IKEA-kast in elkaar kan zetten?
2) verbruikt de meeste belminuten?
3) snoozed het vaakst in de ochtend?
4) spijbelde het meest op de middelbare school?
5) heeft de meeste boeken in de kast?
6) heeft het meeste paar schoenen?
7) is het vaakst iets kwijt?
8) heeft de meeste parkeerboetes gehad?
9) is ’s ochtends het langst met z'n haar bezig?
10) heeft de meeste landen bezocht?

Het spel:
1) Vraag de deelnemers rond te lopen en elkaar ondertussen goed te bekijken.
2) Vertel dat je zo een aantal vragen gaat stellen en dat de deelnemers af moeten gaan op hun eerste impuls.
3) Geef de volgende instructie aan de deelnemers: Leg je hand op de schouder van degene waarvan jij denkt dat hij/zij,…het snelste een IKEA-kast in elkaar kan zetten.
4) Vraag degene die veel handen op zijn/haar schouder heeft of dit klopt met het beeld dat die persoon van zichzelf heeft. 
Eventueel aangevuld met de vraag of er nog iemand anders in de groep is die denkt dat hij/zij de snelste is. Het gaat hier niet om uitwisseling van feitelijke informatie, maar meer over eerste indrukken en het stimuleren van beweging in de groep.
5) Laat de deelnemers weer even door elkaar lopen en stel de volgende vraag. "Wie in de groep verbruikt de meeste belminuten?"

Deze spelvorm speelt in op eerste indrukken, maar kan ook goed gespeeld worden in een groep die elkaar al kent. 

Heb jij tips voor een leuk ‘kennismakingsspel’?
Ik vind het erg leuk als je ze hieronder deelt. 

Bankjescollectief

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

 BANKJESCOLLECTIEF - Foto Tom Baas

BANKJESCOLLECTIEF - Foto Tom Baas

Bankjescollectief
Door de bank genomen ontmoet je niet vaak nieuwe mensen op je eigen bank. Het bankjescollectief brengt daar verandering in. Tijdens het grootste openluchtcafé ter wereld worden bankjes omgetoverd tot het middelpunt van ontmoeting. Bankhangen was nog nooit zo leuk. In het eerste weekend van juni 2019 is het grootste openluchtcafé weer geopend.

Meer bankjes, meer verbinding
Met een relatief klein gebaar, maken de bankjesopenstellers een groot verschil. Buurtbewoners ontmoeten elkaar voor een gesprek, een kop koffie, een glaasje wijn en/of een lekker hapje.
Uit deze ontmoetingen ontstaan vaak weer nieuwe ideeën voor de buurt, zoals buurt barbecues, een groepsapp of het samen opruimen en gebruiken van een plein. Het leven wordt een stuk aangenamer als je weet wie de mensen in je buurt zijn.

De stoep als ontmoetingsplek
De stoep vormt dé perfecte ontmoetingsruimte. Als je jouw bankje openstelt kan elke passant met het grootste gemak aanschuiven. Het aanbod en jouw open houding zorgen voor een hoog ‘schuif-gezellig-aan-karakter’, waardoor nieuwe ontmoetingen tussen jou en buurtgenoten makkelijker ontstaan. Dus… stap uit die bubbel! Meer onderling contact in de buurt leidt namelijk ook tot meer hulp, vertrouwen én geluk!

Pancake Pavement.
In Amsterdam kon je onder andere aanschuiven op Pancake Pavement. De pannenkoeken werden voor je gebakken. Deelname aan appelstroop-competitie met de buren was op eigen risico. Heb jij zin om ergens aan te schuiven? Hier vind je welke bankjes er zijn in jouw buurt. Zelf een bankje openen kan natuurlijk ook! In het eerste weekend van juni 2019 is het openluchtcafé van Bankjescollectief weer geopend. 

Meer informaties: www.bankjescollectief.nl

Duo-disco

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

image002.jpg

Duo-disco

Een spel met slechts één regel: zoek de andere persoon die danst op dezelfde muziek. Duo-disco is een laagdrempelige en plezierige manier om het ijs te breken en een groep mensen in beweging te krijgen. Een stille disco, maar dan met een sociaal aspect. Extra leuk is dat je duo-disco gratis kan spelen met je eigen telefoon.

Stille disco
Hoe organiseer je een buitenfeestje zonder dat de buren er last van hebben? Duo-disco was ooit de creatieve oplossing voor dit vraagstuk. Een stille disco die op een speelse manier de interactie tussen deelnemers stimuleert. Daar waar de telefoon ons soms een beetje contactarm maakt, is het in dit geval een bemiddelaar van contact.

It’s a match
Duo-disco combineert luisteren naar muziek op je telefoon met ‘disco dansen’ en een spel element. Je start met het spel via je mobiele telefoon, die jou automatisch matcht aan een medespeler die dezelfde muziek hoort. Al dansende probeer je elkaar te vinden. Wanneer je jouw match weet te vinden op basis van hetzelfde ritme en dezelfde dansmoves, verdien je punten.

Je eigen disco
Duo-disco is de ideale ijsbreker voor een zakelijk event, maar ook erg geschikt voor een verjaardagsfeestje. Je kan zelf gratis je eigen disco organiseren. Het enige wat spelers nodig hebben is een telefoon ((iPhone en Android) en oortjes. Geef je de organisatie liever uit handen? De bedenkers van duo-disco zijn in te huren om het spel te begeleiden en iedereen van koptelefoons te voorzien.

Creatief met spelregels
Organisator Mark Meeuwenoord vertelt enthousiast over de ontmoetingen tijdens duo-disco. Er zijn zelfs stelletjes ontstaan. Hij vertelt over een deelneemster die haar eigen spelregels creëerde. Ze had een oogje op een van de mannelijke medespelers en zocht een manier om met hem in contact te komen. Ze imiteerde zijn dansmoves en deed zo alsof ze een match waren. Of deze vindingrijkheid heeft geleid tot een nieuwe liefde is niet bekend. 

Meer informatie is te vinden op: www.duodisco.nl
 

De Mensenbieb

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

 Foto: Theo van Veenendaal

Foto: Theo van Veenendaal

De Mensenbieb

Zoals je in een gewone bibliotheek een boek leent, zo ‘leen’ je in de Mensenbieb een ander mens. Mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk bijvoorbeeld aan een transgender, een veganist, een ex-psychiatrische patiënt of iemand met een bijzondere levenswijze.  Vergeet niet je 'boek' weer in te leveren!

Don’t judge a book by its cover
We hebben allemaal onze vooroordelen, maar kloppen ze ook? Een goed gesprek van mens tot mens kan verhelderend werken. De Mensenbieb is gebaseerd op het idee dat de mens van nature nieuwsgierig is en een ander wil leren kennen. Door het gesprek tussen mensen uit verschillende ‘werelden’ te stimuleren draagt de Mensenbieb bij aan verbinding en meer wederzijds begrip. 

Een open boek
De mensenbieb werkt met een catalogus met Levende Boeken (mensen). Daaruit kun je iemand kiezen met wie je graag wil spreken. Als lezer kies je een boek met een verhaal waarover je bepaalde aannames of vragen hebt. Het boek vertelt heel open over zijn of haar verhaal. Je mag alles aan het boek tegenover je vragen en natuurlijk is het mooi als je ook iets over jezelf vertelt.   

Een open blik
De gesprekspartners zijn mensen met ervaringskennis die open staan om daarover te praten. Opmerkelijke mensen met een bijzonder levensverhaal. Hun persoonlijke kwaliteiten, kwetsbaarheden of levenskeuzes brachten hen in een situatie waar veel mensen vaak geen weet van hebben. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en werelden openen.

Meer informatie over de Mensenbieb is te vinden op:

Welk boek zou jij willen lenen?

Een goed gesprek

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

Een goed gesprek - Frank Paats.jpg

Een goed gesprek

Contact met mensen buiten je eigen sociale bubbel is niet altijd vanzelfsprekend. Frank Paats vindt het geweldig om contact te maken met mensen en het beste in ze naar boven te halen. Hij start deze zomer een initiatief om mensen op een positieve manier, ‘face to face’ met elkaar in contact te brengen en zo de stad Utrecht socialer te maken. ‘Een goed gesprek’ is geen ingewikkeld project, maar juist klein en intiem en daardoor doeltreffend.

We zien het dagelijks om ons heen: individualisering neemt toe, communiceren met elkaar doen we vooral via sociale media en whatsapp waarbij we nauwelijks meer de diepte in gaan en graag een ‘alles is fantastisch’-facade opwerpen. We leven steeds meer in onze eigen (digitale) bubbel. Contact maken in levenden lijve met iemand uit een andere sociale klasse, uit een andere buurt of überhaupt met een vreemde op straat, we doen het steeds minder. En dat kan anders, aldus Frank.

Tijd voor een tegengeluid...
Op onverwachte plekken in de stad komt een pop-up zithoekje. Het zithoekje heeft de intieme sfeer van een minihuiskamer en is open en uitnodigend. Er staan twee lekkere stoelen, een klein tafeltje met een plantje en een schemerlamp. Achter de zithoek staat een kleine wand met een behangetje en daarboven een bord met de tekst: ‘Schuif aan voor een Goed Gesprek’. Voorbijgangers kunnen hier gaan zitten om een goed gesprek te voeren met een vrijwilliger die als gesprekspartner onderdeel uitmaakt van het pop-up zithoekje.

Wat is een goed gesprek?
Wat is een goed gesprek en waar gaat het over? Dat mogen de twee mensen zelf bepalen. Gaat het over je ambities? Over je vrienden en je relaties? Heb je een probleem wat je eens tegen de ander aan wil houden? Of gewoon even een leuk praatje tussen het winkelen door? Het mag allemaal. In de Goed Gespreks-zithoek wordt naar de verdieping gezocht, maar het mag ook nergens over gaan.

Buiten onze sociale bubbel
Mensen worden op een ludieke manier met elkaar in contact gebracht. Er wordt een settting gecreëerd waarin er even echte aandacht voor elkaar is. En, mensen worden gestimuleerd om een verbinding te maken met iemand buiten de eigen sociale bubbel. Uiteindelijk leidt dit tot meer begrip voor elkaar en het overbruggen van verschillen.

Een goed gesprek, 10 cent
Frank heeft ‘Een goed gesprek’ al een keer uitgeprobeerd op Koningsdag. Op een strategische plek op de vrijmarktroute plaatste hij twee stoeltjes en een oude schemerlamp en een bordje met ‘Een Goed Gesprek, 10 cent’. Het werkte als een tierelier en de conversaties gingen al snel de diepte in.

Frank heeft zijn idee gepitcht tijdens de Awesome Utrecht pitch night, voor briljante ideeën die de stad nog leuker, mooier of awesome-er maken.
Ook ‘een goed gesprek’ in jouw stad? Neem contact op met Frank: frank@frankpaats.nl

Wat maakt een gesprek een goed gesprek?  

WijKijkers

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

Foto bij WijKijkers.jpg

WijKijkers

Wie is er nu niet stiekem nieuwsgierig naar hoe het er bij een ander thuis uitziet? De mensen in jouw wijk lijken zo op het eerste gezicht misschien erg verschillend. Maar, door een kijkje te nemen in andermans keuken, of in dit geval woonkamer, zien we vooral ook de overeenkomsten. Dat bindt! WijKijkers is een project waar in een online interactieve 360˚ Virtual Reality omgeving verschillende huishoudens uitgelicht worden.

Don Blaauw is ontwerper en maker van online interactieve toepassingen. Als je hem vraagt hoe dit idee geboren is, komen er gedurende het gesprek drie verschillende verklaringen naar voren. Duidelijk wordt dat er een heel creatief proces aan vooraf gegaan is met als kiem een super-interesse in de gedachtewereld van andere mensen. Wat gebeurt er in het hoofd van die ander?

Virtueel op bezoek
Je komt ze tegen bij het doen van je boodschappen of bij het buitenzetten van je vuilniszak, jouw mede-wijkbewoners. Wie zijn ze? Wat zijn hun gewoontes en dagelijkse bezigheden? Wat denken ze? WijKijkers speelt in op deze nieuwsgierigheid en biedt een kijkje in het leven van de ander. 360 ̊-beelden van woonkamers worden gecombineerd met de persoonlijke verhalen van de bewoners. Zij vertellen over hun serieuze, grappige en trieste momenten aan de hand van de voorwerpen in de woonkamer. Het voelt bijna alsof je bij de ander op bezoek bent.

Zo verschillend zijn we niet
WijKijkers wil op een speelse manier stimuleren dat de wijkbewoners (meer) geïnteresseerd raken in elkaar en mensen bevrijden van vooroordelen. Door letterlijk en figuurlijk in te zoomen op hetgeen ons verbindt, ontdek je dat we eigenlijk helemaal niet zo verschillend zijn. De persoonlijke, maar vooral ook herkenbare verhalen maken duidelijk dat iedereen z’n verleden, dromen, angsten en verlangens heeft.

De offline ontmoeting
Het virtueel bij elkaar over de vloer komen, geeft een duwtje in de rug om dat in het echte leven ook te doen. Tijdens een bijeenkomst in de wijk worden de virtuele en échte ontmoetingen met elkaar gecombineerd. De verhalen uit de online omgeving zijn een goede gespreksstarter voor een gesprek met de andere bezoekers uit de wijk.

Wil jij alvast een kijkje nemen in de interactieve omgeving?
https://vrhalen.nl/wijkijkers/

‘WijKijkers’ zoekt contact met,…
jou en jouw woonkamer. WijKijkers is een gezamenlijk project in wording van Don Blaauw, Suzanne van Hees en John van Hamond. Er vindt nu een test plaats in een Den Bosch. Als het aanslaat wil Wijkijkers het project gaan uitrollen over andere wijken. Wil jij samen met jouw woonkamer onderdeel worden van WijKijkers? Of kan jij WijKijkers op een andere manier verder helpen. Stuur dan een berichtje naar Don – don@wijkijkers.nl

Spraakmakers

Of het nou gaat over een groot congres, een familieweekend of een date, het is niet altijd makkelijk om je gesprek aan de praat te krijgen. Soms weet je even niet wat moet zeggen of hoe je op nieuwe mensen af moet stappen. In deze blog zetten we een aantal spraakmakers op een rijtje. Producten en initiatieven die het makkelijker maken om een gesprek aan te gaan of het eens een keer over iets anders dan koetjes en kalfjes te hebben.

Vertellis - Vragenkaartspellen

IMG_7781_mod.png

'Vertellis' zijn vragenkaartspellen om vrienden, families en collega's op een speelse manier dichterbij elkaar te brengen. Eenvoudig, leuk en met diepgang. Door met aandacht naar elkaar te luisteren en elkaar verdiepende vragen te stellen ontstaan leuke verbindende gesprekken en memorabele momenten. Iedere vraag is zo geformuleerd dat deze op een positieve manier gedachten en gevoelens oproept en tot diepgang kan leiden.

Vertellis is er in drie versies

  • Vertellis Relatie-editie; Hoe simpel een goed gesprek ook klinkt, in de tijd waarin we nu leven met alle (technologische) afleidingen en ons drukke en stressvolle bestaan kan goed communiceren met onze geliefde steeds lastiger worden. Deze editie is zo ontworpen dat je het meerdere keren per jaar kunt spelen. Alle belangrijke onderwerpen van jullie leven (samen) komen aan bod. Dit zorgt voor meer begrip, waardering en liefde.
  • Vertellis Gezinseditie; In onze prestatiemaatschappij ligt de druk op ouders en kinderen steeds hoger. In ieder gezin hebben veranderingen en situaties die bij het leven horen, zoals een nieuwe baan, naar een andere school gaan of relationele perikelen veel invloed. Ook de digitale vooruitgang, denk aan smartphones, kunnen voor uitdagingen in het gezinsleven zorgen en tot irritaties, ongeduld en onbegrip leiden. Hierbij stilstaan en erover praten schiet er vaak bij in. De Vertellis Gezinseditie is ontwikkeld om dit op te lossen!
  • Vertellis Feestdagen-editie; Deze editie is bedoeld om gesprekken met meer diepgang te stimuleren tijdens de feesdagen. Door de commercialisering van feestdagen met veel focus op eten en versiering lijken we soms te vergeten waar het eigenlijk echt om draait, een gezellig samen zijn en waardevolle momenten met elkaar beleven. Met deze editie sta je onder andere stil bij (individuele) unieke momenten van het afgelopen jaar en praat je over plannen en dromen voor het komende jaar.

Meer informatie is te vinden op; www.vertellis.nl

WAT VIND JIJ EEN GOEDE VRAAG OM IEMAND BETER TE LEREN KENNEN? 

 

Netwerkkleed

WijntjeErbij.JPG

Het Netwerkkleed is een tool in de vorm van een tafelkleed dat op een effectieve en ontspannen manier een gesprek verzorgt. Een ijsbreker. Tijdens dit ‘diner’ snijd je geen vlees aan maar een onderwerp. En je mag opscheppen, geen groenten maar over jezelf.

De intieme setting opent een gesprek en de structuur zorgt voor verdieping. Het brengt balans tussen introvert en extravert, tussen formeel en informeel. Professioneel maar met humor! Het Netwerkkleed is een kant-en-klare tool om de gunfactor te verhogen en concrete verbindingen te maken.

Het Netwerkkleed kan ingezet worden voor:
Netwerkbijeenkomsten en evenementen
Teambuildingsactiviteiten
Verandertrajecten
Intervisieprogramma’s
Workshops en trainingen

Hoe werkt het netwerkkleed?
Net als bij een echt diner bestaat het ‘netwerkdiner’ uit een voor- hoofd- en nagerecht. Tijdens het voorgerecht stelt iedereen zich kort voor. Met verrassende vragen tijdens het hoofdgerecht worden de deelnemers uitgenodigd om over zichzelf te vertellen en hun behoefte kenbaar te maken. Bij het nagerecht worden de deelnemers gestimuleerd verbindingen te maken.

Meer informatie is te vinden op; www.netwerkkleed.nl

Borrelpraat, spraakwater en kletskoek (Flessenwerk)

foto 4 praatflessen (002).jpg 2.jpg

Praten, spreken, kletsen, converseren, babbelen, keuvelen en dan hebben we de ietwat grovere benamingen van ons spraakvermogen nog niet genoemd! Aangezien er zoveel namen voor praten zijn, is het iets wat de mens blijkbaar graag doet! Maar soms weet je wel eens niet waar je moet beginnen, of loopt een gesprek een beetje vast óf ben je gewoon door al je vragen heen, dan is deze spraakserie van Flessenwerk een geweldig leuke uitkomst!

Een lekker spel! In een thema naar keuze
Dit spel is te spelen (en te nuttigen natuurlijk) bij tal van gelegenheden. Door de vele verschillende thema's en vraagstellingen, blijven de gesprekken keer op keer verrassend.
Een goed gesprek gegarandeerd! Of juist een hilarisch gesprek!

Verkrijgbaar in:

  • Hartenkreten
  • Peptalk
  • Borrelpraat
  • Spekkie voor je bekkie
  • Kletskoek
  • Klare wijn
  • Spraakwater

Meer informatie is te vinden op; www.flessenwerk.nl


Deze blog wordt regelmatig aangevuld met nieuwe spraakmakende producten en initiatieven. Welk product mag er volgens jou zeker niet ontbreken?

Gluren bij de buren - lokale talenten ontdekken bij je buren op schoot

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

 Fotograaf: Maarten J. Eykman

Fotograaf: Maarten J. Eykman

Gluren bij de Buren

Een ontmoeting met je buren én met nieuwe podiumkunst. Gluren bij de Buren is hét woonkamerfestival waarbij woonkamers worden omgetoverd tot tijdelijke poptentjes en minischouwburgjes. Tien jaar geleden begonnen in Amersfoort en inmiddels uitgegroeid naar optredens in zestien steden. Groot geworden dus, maar nog even intiem. Op 11 maart 2018 kan je weer naar hartenlust komen gluren en lokale talenten ontdekken bij je buren op schoot.

Wanneer je bij projectcoördinator Rinske Bouwman in haar woonkamer zou mogen gluren, zou je ontdekken dat ze van planten houdt en de zelfgemaakte schilderijtjes aan de muur getuigen van grote creativiteit. Eind vorig jaar is ze verhuisd naar haar nieuwe woning. Geen onuitgepakte dozen te bespeuren, want niet alleen haar werk, maar ook haar verhuizing wist ze strak te organiseren. Rinske maakte kennis met Gluren bij de Buren toen ze zelf als theatermaker deelnam. Dit jaar heeft zij vier steden onder haar hoede waar ze haar coördinatie skills helemaal op los kan laten.

Nieuwsgierig                                                                                                             
Gluren bij de Buren speelt in op de nieuwsgierigheid die vele mensen hebben. Hoe wonen andere mensen? Daar waar je normaal als voorbijganger even naar binnen gluurt, mag je nu als bezoeker binnenstappen. Zo ontmoet je mensen die je normaal niet zo snel zou ontmoeten op een hele laagdrempelige en leuke manier. En voor je het weet heb je een verrassend gesprek met de persoon naast je op de bank.   

Het vloerkleed als podium, de bank als tribune
Er zijn veel beginnende artiesten, maar slechts weinig plekken waar zij kunnen optreden. Voor deze mensen biedt Gluren bij de Buren een podium in de vorm van woonkamers. Buurtbewoners kunnen genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met zwoele liedjes tot theatermakers met prikkelende voorstellingen. Daar kunnen verrassende pareltjes tussen zitten die je instant fan maken.

Drempelverlagend
Het is niet voor iedereen even makkelijk om bij buren binnen te stappen. Om de drempel te verlagen is in Amersfoort een pilot gestart waarbij statushouders betrokken worden bij Gluren bij de Buren. Zij doen mee als artiest en er gaan groepjes statushouders met lokale organisaties langs bij andere buren. Ook doen er zorginstellingen mee als huiskamer, zodat mensen die niet gemakkelijk hun huis uit komen toch deel kunnen nemen.

Gluurbaby
Rinske kijkt altijd erg uit naar de gastheren-/vrouwenmeeting. Het is heel leuk om te zien hoe enthousiast iedereen is en hoe graag ze mee willen werken aan een leukere buurt. Daar krijgt ze energie van. Uit eerdere edities van Gluren bij de Buren zijn verschillende buurtborrels en wijk-appgroepjes voortgekomen. Je leven wordt er echt leuker van als je weet wie je buren zijn. Ook dit jaar hoopt ze dat er zoveel mogelijk mensen de hort op gaan en bij hun eigen buren in hun eigen wijk langsgaan. De ultieme droom van Rinske is de geboorte van een gluurbaby.  Mocht die al bestaan, dan mogen de trotse ouders zich natuurlijk even bij Rinske melden.

Het gehele programma van Gluren bij de Buren is te vinden op: http://www.glurenbijdeburen.nl/

Wat komen mensen over jou te weten wanneer ze 1 minuut in je woonkamer zouden mogen gluren?

Buurtpraatjes - ontmoetingen tussen 'nieuwe' en 'oude' wijkbewoners

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd die best wel wat aandacht voor elkaar kan gebruiken.

Buro Kato - Buurtpraatjes.jpg

Buurtpraatjes

Hoe kun je ontmoetingen tussen 'nieuwe' en 'oude' wijkbewoners stimuleren? Social designers Kaila en Tove van Buro Kato ontwierpen de ‘Buurtpraatjes’ box als ‘tool’ voor nieuwkomers om de eerste kennismaking makkelijker te maken. De box is voorzien van kaarten om de buren op de koffie uit te nodigen en voorziet in gespreksonderwerpen om de dialoog te stimuleren. Zo wordt er op een laagdrempelige manier gezocht naar de gemeenschappelijkheid tussen nieuwkomers en buurtbewoners en worden angsten en vooroordelen in een vroeg stadium weggenomen.  

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf (Eindhoven), zorgen ervoor dat zij een huis krijgen. Maar ze willen hen ook graag helpen zich thuis te voelen. Meedraaien als volwaardige buur is daarin erg belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Social designers Kaila en Tove onderzochten voor Woonbedrijf hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren.

Durf te vragen
Hoe is het om nieuw te zijn in Eindhoven? Hoe is het om samen met elkaar in een wijk te wonen? Met deze vragen gingen Kaila en Tove op onderzoek uit. Hoofdinzicht over integratie van nieuwkomers is dat ze het ontzettend moeilijk vinden om nieuwe contacten te leggen. Zeker als het gaat over contacten die verder reiken dan ‘hoi hoi, doei doei’. En, hoe langer je het eerste contact uitstelt, hoe moeilijker het wordt en hoe langer vooroordelen blijven bestaan.

Onbekend maakt onbemind
Door de dialoog te stimuleren en op zoek te gaan naar de gemeenschappelijkheid tussen nieuwkomers en buurtbewoners kunnen angsten en vooroordelen weggenomen worden. Door de nieuwkomers bij het betreden van hun nieuwe huis een ‘tool’ te geven om de ontmoeting met hun buren aan te gaan wordt er meteen goodwill gecreëerd. Die ‘tool’ is de ‘Buurtpraatjes’ box geworden.

Buurtpraatjes
‘Buurtpraatjes’ is een mooi vormgegeven box die aanzet tot de eerste kennismaking met de buren. De box is voorzien van uitnodigingskaarten om de buren op de koffie uit te nodigen. In de box zit een pak stroopwafels, suiker en natuurlijk koffie. De voorwerpen zijn meteen onderdeel van de gespreksstof, bijvoorbeeld ‘Hoe drink jij je koffie?’. Wanneer je de box uitklapt heb je vier flappen met daarop gespreksonderwerpen. Zo gaat een van de flappen over tradities en gewoontes, zoals ‘wanneer en waarom doe jij de gordijnen dicht?’ en ‘doe jij thuis je schoenen uit?’. Een andere flap heeft als thema ‘onze buurt’, bedoeld om de dialoog aan te gaan over wat de buren samen belangrijk vinden in hun buurt. Bijvoorbeeld ‘een pakketje aannemen van de buren’.

‘Buurtpraatjes’ zoekt contact met,…
Het gebruik van de ‘Buurtpraatjes’ box is op kleine schaal uitgeprobeerd en werd met erg veel enthousiasme ontvangen. De wens is dit project verder uit te rollen. Daarvoor wordt nu gezocht naar investeerders. Werk jij voor een organisatie waarvoor “Buurtpraatjes” interessant kan zijn, neem dan contact op met Kaila, www.burokato.nl

In mijn gesprek met Kaila vertelde ze over een man die zich ging voorstellen bij de buren. De buurman praatte een half uur met hem vanuit de deuropening, maar hij werd niet uitgenodigd om binnen te komen. Hierdoor dacht hij dat hij niet welkom was. Dit verhaal maakte me weer even bewust van het feit dat wat ik normaal vind in andermans ogen heel ongastvrij kan voelen. En, wie moet zich eigenlijk aan wie voorstellen? Is het aan de nieuwkomer om bij iedereen langs te gaan of is het aan de bewoners om iemand welkom te heten?

Stel jij je voor aan de buren als je ergens nieuw komt wonen?