Utrechters praten met Utrechters

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

image007.jpg

Utrechters praten met Utrechters

Hoe kan je ontmoetingen tussen (anderstalige) Utrechters stimuleren? Taal Doet Meer werkt aan een laagdrempelige, duurzame ontmoeting tussen Nederlandse Utrechters en van oorsprong anderstalige Utrechters. Twee keer per jaar organiseren ze in samenwerking met een gastorganisatie het event ‘Utrechters praten met Utrechters’. Tijdens dit event wordt op een laagdrempelige manier de ontmoeting gestimuleerd en worden Utrechters bewust gemaakt van de rol die zij kunnen hebben voor anderstaligen.  

Ontmoeting en taal
Wie veel reist, weet dat het in het buitenland niet altijd makkelijk is om duidelijk te maken wat je wil. De twee heren van Iconspeak bedachten hier een oplossing voor. Ze kwamen op het idee om een t-shirt te maken vol met pictogrammen die helpen bij het communiceren op reis. Of je nu op zoek bent naar een hostel of een geldautomaat, met dit shirt hoef je maar te wijzen en iedereen weet wat je wil. Klinkt best handig, toch? Voor basale communicatie is dit natuurlijk een mooie oplossing, maar wat als mensen je niet goed begrijpen in het land waar je woont en je je verhalen niet kan delen?

Taal doet meer
Taal Doet Meer zorgt ervoor dat anderstalige Utrechters kunnen meedoen in de Utrechtse samenleving. Het leren van de Nederlandse taal is daarbij een rode draad in hun werk. Als je de taal nog niet (goed) spreekt en de Nederlandse gebruiken niet goed kent, is je wereld klein en ligt eenzaamheid op de loer. Contact met mensen die je wegwijs maken en zo je wereld helpen vergroten is dan heel waardevol. Om de ontmoeting te stimuleren organiseert Taal Doet Meer onder andere verschillende taalcafé’s in de wijk. Een plek waar anderstalige Utrechters en Utrechtse vrijwilligers met elkaar in gesprek kunnen gaan. Maar ze doen meer,…

Utrechters praten met Utrechters
Het ontmoetingsevent ‘Utrechters praten met Utrechters’ is de start van een beweging. Door Nederlandse Utrechters en van oorsprong anderstalige Utrechters met elkaar in contact te brengen wordt de nieuwsgierigheid naar elkaar geprikkeld. De hoop is dat er meer mensen zijn die zich bewust worden van het feit dat je als burger, buurman, collega of werkgever een verschil kan maken in het leven van anderstaligen. Bijvoorbeeld door taalcoach te worden, door samen te koken, maar ook door simpelweg op straat een praatje aan te knopen. De droom is dat meerdere mensen op eigen initiatief mini-edities gaan organiseren van ‘Utrechters praten met Utrechters’ om het contact tussen (anderstalige) Utrechters te stimuleren.

Spaghetti-toren bouwen
Iedere editie van “Utrechters praten met Utrechters” wordt mede georganiseerd door een gastorganisatie die zijn eigen invulling aan de ontmoeting geeft. Om de interactie te stimuleren werden er in de laatste editie, georganiseerd door ingenieursbureau Movares, bijvoorbeeld kaarten met vragen als ‘Waar ben je trots op?’ op tafel gelegd, werd er een quiz georganiseerd en werden deelnemers uitgedaagd om samen de hoogste toren van spaghetti te bouwen. De hoogste toren kwam overigens uit onverwachte hoek. Een oude Surinaamse man bleek ingenieur geweest te zijn en wist dus precies hoe je een goede constructie kon bouwen.

Jij praat met Utrechters
De volgende editie van Utrechters praten met Utrechters vindt plaats op 1 april 2019 en wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met Taal Doet Meer. Het belooft een interactief, dynamisch en inspirerend evenement te worden vol verrassende ontmoetingen tussen 80 medewerkers van de Universiteit en 80 Utrechters met een migratie achtergrond. In oktober wordt Utrechters praten met Utrechters door ICM georganiseerd. Wil jij op de hoogte gehouden worden van komende edities? Stuur dan een mail naar upmu@taaldoetmeer.nl

In mijn gesprek met Melissa (projectleider bij Taal Doet Meer) vertelde ze over een Mexicaanse vrouw die al heel lang in Nederland woont. Zij ging eigenlijk mee naar ‘Utrechters praten met Utrechters’ voor haar Bulgaarse buurvrouw. Ze ontmoette tijdens dit event anderstalige Utrechters die nog maar kort in Nederland woonden, maar al heel goede Nederlands spraken en veel stappen hadden gezet om te groeien. Deze ontmoeting inspireerde haar om zichzelf verder te ontwikkelen en zorgde ervoor dat ze lessen Nederlands en het project ‘op eigen kracht naar een baan’ ging volgen. Deze mevrouw is nu een opleiding aan het volgen om in de kinderopvang te kunnen werken. Ik vind dit een mooi voorbeeld van hoe een ontmoeting een groot effect kan hebben op iemand. Soms zelfs zonder dat de ander het weet.

Welke ontmoeting heeft bij jou veel in beweging gezet?