Buurtgids

Ik word erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
De wereld wordt groter en mooier in contact met anderen en we hebben meer gemeenschappelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

Fotograaf: Mila van Egmond

Fotograaf: Mila van Egmond

Buurtgids - beter een goede buur dan een verre vriend?

Je verhuist naar een nieuwe buurt. Wat maakt dat je je hier thuis gaat voelen? Annemarie van der Veen van Stichting Buurtgids gelooft dat dit in de kleine ontmoetingen zit én in weten wat jouw buurt te bieden heeft. Buurtgids laat nieuwe buurtbewoners op een laagdrempelige manier kennismaken met elkaar en met de buurt. Dit doen zij door tours te organiseren langs mooie en soms verborgen plekken in de eigen buurt. Ze streven naar buurten waarin alle bewoners zich thuis voelen, of ze nu oud, jong, ‘import’ of ‘geboren en getogen’ buurbewoner zijn.

Als je wil weten wat er te doen is in Utrecht moet je bij mij zijn. Ik ben altijd goed op de hoogte van de nieuwste cafés, culturele activiteiten en maatschappelijke initiatieven. Ik woon dan ook al de helft van mijn leven in Utrecht. Toen ik hier op mijn achttiende naartoe verhuisde om te studeren, had ik niet gedacht dat ik zo van deze stad zou gaan houden. Ik woonde en studeerde met mensen die net als ik nieuw waren in Utrecht en opzoek waren naar nieuwe contacten. Het ontdekken van mijn buurt was ondergeschikt aan het ontdekken van het studentenleven. Ik voelde me al snel thuis. Maar hoe gaat dat als je geen student (meer) bent en in een nieuwe buurt komt wonen?

Een nieuwe buurt
Sociaal ondernemer Annemarie van der Veen is twintig keer verhuisd en weet hoe moeilijk het kan zijn om je ergens opnieuw thuis te voelen. Toen zij hoorde over iemand die niet lekker in haar vel zat en haar plek niet kon vinden in de nieuwe buurt, triggerde dit haar. Annemarie is ervan overtuigd dat iedere buurt voor iedereen wat te bieden heeft. Je moet het alleen weten te vinden. Met Buurtgids wil zij bewoners wegwijs maken in de buurt en de drempel om ergens binnen te stappen verlagen. En tegelijkertijd wil zij het contact tussen buurtbewoners vergroten.

Buurtgids
Buurtgids brengt bewoners die korter dan één jaar geleden in de buurt zijn komen wonen samen door tours te organiseren langs mooie en soms verborgen plekken in de eigen buurt. De tours worden gegeven door buurtgidsen. Mensen die hun buurt op hun duimpje kennen en hier met trots over kunnen vertellen. Ze bezoeken lokaal betrokken ondernemers, buurtinitiatieven en natuurlijk dé pareltjes van de buurt. Op deze manier komen bewoners met elkaar en hun buurt in contact en voelen ze zich eerder thuis. Tevens hebben de tours als resultaat dat bewoners zich eerder actief inzetten voor hun eigen leefomgeving en/of buurt.

Kleine ontmoetingen
Voor Annemarie zijn het de kleine ontmoetingen die ervoor zorgen dat je je prettig voelt in de omgeving waar je woont. Het groeten bij de supermarkt, iemand die naar je zwaait op straat, een praatje met de buurman. Idealiter reikt dit contact nog verder en kan je ook echt bij elkaar komen buurten. Een van de ontmoetingen tijdens een buurttour is Annemarie goed bijgebleven. In IJburg ontmoette een Brazilaanse jongen een jongeman die kinderen door middel van sport met elkaar in contact brengt. De Braziliaanse jongen is als vrijwilliger gaan helpen en leerde Nederlands van de kinderen. Andersom leerde hij Engels en Portugees aan de kinderen. Mooier kan het haast niet.

Buurtgids zoekt contact met,…
buurten of gemeentes.
Op dit moment is Buurtgids actief in acht Amsterdamse buurten. De ambitie is om uit te breiden naar andere Nederlandse steden. Ben jij werkzaam bij een buurt of gemeente die het leuk vindt om Buurtgids in zijn/haar buurt(en) in te zetten? Neem dan contact op met Annemarie - annemarie@buurtgids.nl
Meer informatie is te vinden op: www.buurtgids.nl

Stel je voor, je bent buurtgids, welke plekken in jouw buurt wil jij zeker laten zien aan jouw nieuwe buurtgenoten?