Een goed gesprek

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

Een goed gesprek - Frank Paats.jpg

Een goed gesprek

Contact met mensen buiten je eigen sociale bubbel is niet altijd vanzelfsprekend. Frank Paats vindt het geweldig om contact te maken met mensen en het beste in ze naar boven te halen. Hij start deze zomer een initiatief om mensen op een positieve manier, ‘face to face’ met elkaar in contact te brengen en zo de stad Utrecht socialer te maken. ‘Een goed gesprek’ is geen ingewikkeld project, maar juist klein en intiem en daardoor doeltreffend.

We zien het dagelijks om ons heen: individualisering neemt toe, communiceren met elkaar doen we vooral via sociale media en whatsapp waarbij we nauwelijks meer de diepte in gaan en graag een ‘alles is fantastisch’-facade opwerpen. We leven steeds meer in onze eigen (digitale) bubbel. Contact maken in levenden lijve met iemand uit een andere sociale klasse, uit een andere buurt of überhaupt met een vreemde op straat, we doen het steeds minder. En dat kan anders, aldus Frank.

Tijd voor een tegengeluid...
Op onverwachte plekken in de stad komt een pop-up zithoekje. Het zithoekje heeft de intieme sfeer van een minihuiskamer en is open en uitnodigend. Er staan twee lekkere stoelen, een klein tafeltje met een plantje en een schemerlamp. Achter de zithoek staat een kleine wand met een behangetje en daarboven een bord met de tekst: ‘Schuif aan voor een Goed Gesprek’. Voorbijgangers kunnen hier gaan zitten om een goed gesprek te voeren met een vrijwilliger die als gesprekspartner onderdeel uitmaakt van het pop-up zithoekje.

Wat is een goed gesprek?
Wat is een goed gesprek en waar gaat het over? Dat mogen de twee mensen zelf bepalen. Gaat het over je ambities? Over je vrienden en je relaties? Heb je een probleem wat je eens tegen de ander aan wil houden? Of gewoon even een leuk praatje tussen het winkelen door? Het mag allemaal. In de Goed Gespreks-zithoek wordt naar de verdieping gezocht, maar het mag ook nergens over gaan.

Buiten onze sociale bubbel
Mensen worden op een ludieke manier met elkaar in contact gebracht. Er wordt een settting gecreëerd waarin er even echte aandacht voor elkaar is. En, mensen worden gestimuleerd om een verbinding te maken met iemand buiten de eigen sociale bubbel. Uiteindelijk leidt dit tot meer begrip voor elkaar en het overbruggen van verschillen.

Een goed gesprek, 10 cent
Frank heeft ‘Een goed gesprek’ al een keer uitgeprobeerd op Koningsdag. Op een strategische plek op de vrijmarktroute plaatste hij twee stoeltjes en een oude schemerlamp en een bordje met ‘Een Goed Gesprek, 10 cent’. Het werkte als een tierelier en de conversaties gingen al snel de diepte in.

Frank heeft zijn idee gepitcht tijdens de Awesome Utrecht pitch night, voor briljante ideeën die de stad nog leuker, mooier of awesome-er maken.
Ook ‘een goed gesprek’ in jouw stad? Neem contact op met Frank: frank@frankpaats.nl

Wat maakt een gesprek een goed gesprek?