De Mensenbieb

Zelf word ik erg enthousiast van initiatieven waarbij connectie met anderen centraal staat.
Ik geloof dat je wereld groter en mooier wordt in contact met anderen en we meer gemeenschappelijk hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik wil graag een platform bieden aan verbindende initiatieven om te laten zien wat voor moois er gebeurt in een tijd waarin ontmoeting niet altijd vanzelfsprekend is.

Foto: Theo van Veenendaal

Foto: Theo van Veenendaal

De Mensenbieb

Zoals je in een gewone bibliotheek een boek leent, zo ‘leen’ je in de Mensenbieb een ander mens. Mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Denk bijvoorbeeld aan een transgender, een veganist, een ex-psychiatrische patiënt of iemand met een bijzondere levenswijze.  Vergeet niet je 'boek' weer in te leveren!

Don’t judge a book by its cover
We hebben allemaal onze vooroordelen, maar kloppen ze ook? Een goed gesprek van mens tot mens kan verhelderend werken. De Mensenbieb is gebaseerd op het idee dat de mens van nature nieuwsgierig is en een ander wil leren kennen. Door het gesprek tussen mensen uit verschillende ‘werelden’ te stimuleren draagt de Mensenbieb bij aan verbinding en meer wederzijds begrip. 

Een open boek
De mensenbieb werkt met een catalogus met Levende Boeken (mensen). Daaruit kun je iemand kiezen met wie je graag wil spreken. Als lezer kies je een boek met een verhaal waarover je bepaalde aannames of vragen hebt. Het boek vertelt heel open over zijn of haar verhaal. Je mag alles aan het boek tegenover je vragen en natuurlijk is het mooi als je ook iets over jezelf vertelt.   

Een open blik
De gesprekspartners zijn mensen met ervaringskennis die open staan om daarover te praten. Opmerkelijke mensen met een bijzonder levensverhaal. Hun persoonlijke kwaliteiten, kwetsbaarheden of levenskeuzes brachten hen in een situatie waar veel mensen vaak geen weet van hebben. Mensenbieb-ontmoetingen kunnen je blik verruimen en werelden openen.

Meer informatie over de Mensenbieb is te vinden op:

Welk boek zou jij willen lenen?